Simo Suominen Puolueellista vasemmistopolitiikkaa

Persukupla

Perussuomalaiset edustajat ovat vaalien jälkeen olleet kovin äänekkäitä punavihreästä kuplasta. Teorian mukaan maassamme on "tavallisen kansan" arjesta vieraantunut kulttuuristen vouhottajien ryhmä, jolla ei ole kosketusta kansan arkeen.

Kirjoitin jo aikaisemmin siitä, että oli meillä kupla tai ei, niin kovin keskeinen kysymys se ei ole. Kuplassakin elävät ihmiset voivat perustella näkemyksensä erittäin hyvin, ja toisaalta yleinen mielipide kertoo ainoastaan näkemyksen suosion. Vaikka kansa olisi kymmenenkin kertaa nykyistä konservatiivisempaa, se ei kerro mitään siitä, että onko konservatiivisuus millään tasolla järkevää tai hyödyllistä. Toisaalla puolestaan Riikka Yrttiaho täysin oikeutetusti muistuttaa, että kansa tuskin on mikään homogeeninen "tavisten" massa. Sikäli kuin "kulttuuri-ihmisten" kuplia on, ne tuskin ovat vieraantuneet yhteiskunnasta Kärppä-faneja tai larppaajia enemmän. Sellainen maailmankuva perustuu täydellisesti stereotypioihin, eikä edes kovin uskottaviin sellaisiin.

Vaan entäs se kupla? Oikeassa tai ei, stereotyyppiä vastaava tai ei, kai se nyt on ainakin olemassa?

Ei ainakaan siten, että Perussuomalaisilla olisi varaa siitä puhua.

Persuilta tuppaa unohtumaan, että heidän puolueensa itseasiassa hävisi vaaleissa kannatusta. Toisaalta esim. Vihreiden kannatus lisääntyi. Perussuomalaiset ehkä hieman hassusti laskivat, eivät siis nousseet, toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Sen mahdollisti vain muiden puolueiden vielä suurempi epäonnistuminen.

Ehkä parhaimman kuvan persukuplasta saa, kun muistaa, että Perussuomalaisia äänesti 11,7% äänioikeutetuista. Käytännössä siis liki 90% suomalaisista ei äänestänyt Perussuomalaisia, ja silti jostain syystä juuri tämä puolue pitää suurinta älämölöä "kansan syvistä riveistä" ja tuomitsee ihmisiä taviksiin ja vieraantuneisiin. Kun ottaa huomioon äänten maantieteellisen ja sosiaalisen jakautumisen, ei varmasti ole lainkaan harvinaista, että joku ei tunne ainuttakaan persuja äänestänyttä.

Tämän ei tarvitsisi olla edes tilastollisesti perusteltu väite. Perussuomalaisen, tai vähintäänkin oikeistopopulistin, tunnistaa kaukaa jo alakulttuurille ominaisesta slangista, ja onpa tällä joukolla myös vaikeuksia sopeutua vallitsevan yhteiskunnan arvoihin ja lakeihin. "Suvakit" ja "kulttuurimarxilaiset" eivät termeinä ole valtaväestön kielenkäyttöä. Tiesitkö muuten, että ainakin viime vaalikaudella Perussuomalaiset kansanedustajat tekivät suhteessa todennäköisemmin rikoksia kuin somalit?

Myönnettäköön, vihervasemmistokaan ei voi väittää edustavansa jotain homogeenistä kansaa, sikäli kuin sellaista on edes olemassa. Puolustukseksi mainittakoon, että se ei ole sellaista väittänytkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Paljonko ääniä tuli? Joko sosialismi on voittanut?

Turha koittaa,kommunismi voittaa.
Punatorvet maamme laulun soittaa.

Kari Savinen

Kyllä se ottaa lujille kun itse ei menesty, mutta toiset menestyy !

Positiivisen ajattelun kurrssi lienee paikallaan.

Kommunismin juna meni jo, jotkut jäivät asemalle odottamaan sitä mikä ei enää koskaan tule.

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

En kutsuisi Suomen eduskuntapuolueiden tilannetta menestymiseksi, mutta toki, jos kovat äänisaaliit ovat tavoite itsessään, niin kaippa vaalit joitain keskustalaisia ja vihreitä lohduttavat. Ei se koville ota, mutta toki nyt jotain etäistä faktojen kunnioittamista aina toivoisi julkisessa keskustelussa.

Tekstihän ei käsitellyt kommunismia, mutta nyt kun otit sen (jostain syystä) esille, niin minä teen siitä mielelläni omat johtopäätökseni.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

No, Krista Kosonen kuitenkin antoi ymmärtää omistavansa koko Suomen, johon perussuomalaiset eivät kuulu.

Ei ole homogeenistä kansaa, mutta vaalitulos varsin hyvin eri ryhmien suhteet, kun otetaan huomioon myös puolueiden sisäiset erot. Se onkin ilman muuta parhaita galluppeja suomalaisten mentaliteetista.

Oikeampi väite on siis vaikkapa: suomalaiset ovat tällä hetkellä jakautuneet mm. oikeistokonservatiiveihin, oikeistoliberaaleihin, vihervasemmistolaisiin ja poliittisesti välinpitämättömiin (jotka eivät äänestä, ollen joko syrjäytyneitä tai muusta syystä epäpoliittisia).

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

"No, Krista Kosonen kuitenkin antoi ymmärtää omistavansa koko Suomen, johon perussuomalaiset eivät kuulu."

... Häh? Eihän antanut. Mistä tällaista saa edes päähänsä?

"Ei ole homogeenistä kansaa, mutta vaalitulos varsin hyvin eri ryhmien suhteet, kun otetaan huomioon myös puolueiden sisäiset erot."

Vaalitulos mitä varsin hyvin eri ryhmien suhteet? Jos yrität sanoa, että vaalitulos vastaa kansan yleistä mielipidettä, niin joo: persut on noin kymmenen prosentin puolue. Ei sinänsä että mielipide sinänsä kertoisi mitään mistään muusta kuin mielipiteistä itsestään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Valitettavasti Neuvostoliiton kommunismi romahti, niin ei suomen kapitalistillä ole edes sitä pelkoa olemassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kommentit ovat aina sitä parhautta..

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

"En oikein tajunnut mitä tässä sanottiin, tai en osaa vastata siihen, mutta oot ainakin vasemmistolainen." - Suomi24 ja Uuden Suomen puheenvuoro

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Elä nyt hyvä mies kuitenkaan kaikkia vasemmistolaisia niputa kommunisteiksi,demarit aikoinaan oli parhain vastavoima kommunisteille maassamme.

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen Vastaus kommenttiin #16

Demarit saa niskaansa samaa sontaa, vaikka demarien kimppuun ei hyökätäkään samanlaisella vesikauhuisella kiimalla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ihan asiallista tekstiä.
Toivottavasti opit vielä katsomaan samanlaisten rehellisten lasien läpi myös omaa puoluettasi; sen nykyisiä ja menneitä esikuvia ja historiaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Pakko kysyä..tiedätkö yhtään mitkä ovat kapitalismin esikuvat ja historia?

Mikäli tiedät,niin osaatko/pystytkö kirjoittamaan kriittisen blogin kapitalismista?

Nimittäin vaikka olisi kommunistisen puolueen jäsen,ei se tarkoita sitä,että pitää kumartaa Stalinia tai jotakin muuta..tai jopa kannattaa Neuvostojärjestelmää. Se voi olla puhdas ideologinen ratkaisu..tiedätkö mitä kommunismi on ideologiana?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tiedän. Pystyn.

Tässä blogissa nähdäkseni käsiteltiin toiseksi tullutta eduskuntapuoluetta.
Kirjoittajan omaa puoluetta en alkanut sättimään.
Toivoinpa että nuori mies säilyttää saman tarkan silmän myös oman puolueensa suhteen. En hetkeäkään epäile etteikö tuo pystyisi myös kapitalismia ja kapitalistia kritisoimaan.

Sari Haapala

Muutamat perussuomalaisten jatkavat sekä vanhat kansanedustajat ovat kyllä lähteneet pahasti keulimaan kannanotoissaan sekä vastakkainasettelun että "kansan syvien rivien" omimisen osalta. Soinin osalta kyseessä on laskelmoitu poliittinen teatteri, mutta muutama henkilö tosiaan vaikuttaa itsekin uskovan omiin kirjoituksiin/puheisiinsa.

Suurin osa perussuomalaisia äänestäneistä on kuitenkin jo suuren lukumääränsä perusteella ns. liikkuvia äänestäjiä ja ihmisiä, jotka kokevat oman tilanteensa epävarmaksi eivätkä koe vanhojen hallituspuolueiden pystyneen vakauttamaan tilannetta viime vuosina, vaikka tilanne johtuukin pitkälti vuoden 2008 lopulta jatkuneesta maailmantalouden epävarmasta tilanteesta ja vaikutusmahdollisuudet ovat olleet jo lähtökohdiltaan melko rajalliset. Oikeustopolistiselle puolueelle viimeiset 7 vuotta ovatkin oleet otollinen aika nostaa suosiotaan, mutta tässä vaiheessa on myös vastuunkannon aika, ja sitä odottavat kaiken järjen mukaan myös äänestäjät. No ehkä 7 laihaa vuotta seuraa 7 lihavaa vuotta ja Timo Soini on tehnyt kirkonmiehenä laskelmansa tämän mukaan, autokaupassahan käänne vaikuttaisi jo osittain tulleen...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suurinta meteliä "kansan syvistä riveistä" on minun havaintojeni mukaan pitänyt itsenäisyyspuolue, joka sai 0,5% äänistä...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

IPU:n ehdokas Henri Autere oli samoilla argumenteillä liikkeellä ainakin Simon kanssa.

Jouko Silvennoinen

Jaa ennustin että vasemmisto näivettyy kahden eduskuntakauden jälkeen , nyt kun loput kommarit rupee pukkaan koiranputkea otan senverran takaisin että ilmeisesti yksi kommari ei aivan heti maadu mutta ei varmaan moneenkertaan tuplaudukkaan, kuten käy perussuomalaisille.Kyllä joillakin on nyt todella vaikeaa.Kovasti vouhkataan että nyt on persuilla yhteistyön paikka, eiköhän se yhteistyön paikka ala olla vähän niinkö muilla.

Toimituksen poiminnat